Окситоцинът „хормонът на любовта“ – интересни факти

Окситоцинът би могъл да се нарече „хормон на любовта“.

Той влияе пряко върху поведението. Произвежда се в мозъка (в хипоталамуса) и от там се складира и секретира в кръвта чрез хипофизата. Рецепторите, които „улавят“ наличието на окситоцин се разпростират по цялото тяло. Установена е изключително важната му роля при раждане и кърмене, highviewart.com.

Ето и няколко интересни открития за окситоцина:

Подобрява социалните умения

В изследване се наблюдава подобрение на социалните умения при деца аутисти след вдишване на хормона.

Намалява страстта към наркотиците

В списанието Progress in Brain Research са публикувани няколко изследвания, показващи въздействието на окситоцина като намаляване на желанието за употреба на наркотици и опиати – включително кокаин и алкохол, както и подпомагащо оттеглянето от употребата им.

Окситоцинът подхранва щедростта

Интересно изследване, проведено през 2007 г., при което на изследваните лица се дава да вдишат окситоцин или плацебо и след това се оставят да разделят сума пари с непознат. Лицата, вдишали истински окситоцин са били с 80% по-щедри от другата група.

Окситоцинът е предпоставка към привързване и майчина грижа

Psychological Science (2007 г.) публикува изследване, в което жени, имащи по-високи нива на окситоцин през първите три месеца от бременността се привързват по-силно към бебетата си, след като те се родят.

Освен това, майки, които са имали по-високи нива на окситоцин, отделят повече време в занимания като пеене, хранене, къпане. Тези майки споделят, че са по-загрижени за бебетата си и по-често мислят за тях, когато не са заедно.

Стимулира ранните емоционални спомени

Изследване подкрепя теорията, че окситоцинът увеличава ранните спомени при мъжете за техните майки. В група от 31 мъже, вдишвайки окситоцин предизвиква интензивни спомени за майките, ако връзката с тях е била позитивна.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply