С увеличаването на дневния си прием на бобови растения с 20 грама ще понижите със 7-8 процента риска от опасни болести – това сочат данни на направено наскоро проучване, пише КРОСС.
Те понижават високите нива на холестерола и кръвната захар, твърдят учените. Затова препоръчват в хранителното ни меню овесените ядки и бобената чорба да присъстват три пъти седмично. Една порция боб на ден, например, ще намали лошия холестерол с пет процента.
Специалистите освен това са установили, че калият – една от съставките на бобовите растения, понижава кръвното и предпазва от инфакт и проблеми с бъбреците. А соята и лещата прекрасно заместват месото и доставят на организма протеините, необходими за хармоничния баланс на организма.
Друг плюс е, че с ако заложите основно на бобовите култери, то ще си помогнете в битката за сваляне на излишни килограми. А те, както знаем, са в основата на доста заболявания. Проучване показва, че хората са с 31% по-сити, когато в менюто им има зърнено-бобови храни.