Витамини и минерали за силен имунитет през есента

През есента и зимата дебнат настинки и грип. Посрещайки ги, знаем, че е важно да се погрижим за имунитета си, набавяйки си някои важни витамини и минерали, чрез полезни храни или хранителни добавки (преди прием на добавки се консултирайте с лекар), пише az-jenata.bg.

Цинк

Цинкът е мощен антиоксидант, който противодейства на свободните радикали, подпомага възстановяването на тъканите, балансира хормоните и поддържа доброто храносмилане и силен имунитета.

Недостигът на минерала може да се усети като слабост, умора, чести настинки. Храни богати на цинк са спанак, говеждо месо, боб, морски дарове, тиквени семки, ядки.

Витамин D

През есенно-зимните месеци, рискът от дефицит на витамин D значително се повишава, тъй като през зимата не се излагаме така активно на слънчевите лъчи. Този дефицит от своя страна повишава риска от депресия. Витамин D ни помага да усвояваме и метаболизираме основни минерали, които са важни за правилното развитие на клетките и регулира имунната система. Всичко това е важно, за да бъдем в добро здраве. Витаминът може да си го набавите, консумирайки млечни продукти, яйца, гъби, черен дроб, по-мазни риби.

Желязо

Желязото е един от най-важните минерали за поддържането на силна имунна система в сезона на грипа и настинките. Той е важен и за поддържане на енергийните ни нива. Желязото има важна роля в транспортирането на кислород до всички части на тялото, за да могат да функционират правилно. Може да си го набавите чрез консумацията на боб, тъмни листни зеленчуци, червено месо, птиче месо, морски дарове.

Фолиева киселина

Фолиевата киселина е още един хранителен елемент, от който се нуждае организмът ни през есенно-зимните месеци. Тя спомага за регулиране на настроението ни, намалява риска от сърдечни заболявания, диабет и някои форми на рак, подпомага растежа на здрави клетки. Добавете към менюто си повече тъмни листни зеленчуци, боб, грах, леща, авокадо, ядки и семена, броколи.

Витамин C

Това е един от най-добрите витамини за подсилване на имунитета, срещу настинки и грип. Също така, витамин С помага на организма да се детоксикира, поддържа костите, зъбите и спомага за заздравяването на раните. Не на последно място, този мощен антиоксидант играе важна роля в синтеза на колаген, който поддържа кожата ни гладка и стегната.

Храни, които съдържат добри количества витамин С и може да добавите към менюто си са чушки, тъмни листни зеленчуци, цитрусови плодове, ягоди, домати.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply