9 доказани съвета за учене

Oбърнете внимание на тези простички правила за учене, пише КРОСС.

1. Учете по малко, но редовно

Науката отрича академичните маратони – вместо да отделите 10 часа, които ще ви уморят и натоварят, много по-ефективно е да разпределите това време на 7-8 сесии по 30 минути. Това е така, защото мозъкът усвоява по-добре информация на кратки сестии.

2. „Не“ на ученето през нощта

Да забиеш нос в учебниците цяла нощ е класика, но изобщо не е продуктивно. Продължителното натоварване засяга негативно паметта и логиката. Вместо това ученето в нормални и повтарящи се часове създава рутина за мозъка, която го стимулира.

3. Подчертаването на определени пасажи също не помага

Мнозина го правят, но шаренето по листа с маркер всъщност не повишава разбирането за темата и не свързва ключови концепции. По-добре опитайте да работите с карти, върху които са написани различни данни или въпроси, да не говорим, че е много по-практично, тъй като може да ги ползвате дори в автобуса.

4. Поставяйте цел за всяка учебна сесия

Изберете една-единствена тема и се съсредоточете върху нея.

5. Възприемане, а не зазубряне

Изследвания показват, че хората разбират по-добре материалите, когато се очаква след това да ги пресъздадат или преподадат на някой друг. Това активира мозъка и го прави по-ефективен в усвояването на информацията. Ако просто се опитвате да научите всичко наизуст, това няма добър ефект.

6. Упражнявайте се отново и отново

Дори когато продължавате да правите грешки, те показват празнините в знанията ви. Упражненията повишават увереността, което също води до по-добро представяне.

7. Намерете вашето кътче

Учените са категорични, че най-доброто място за академични занимания трябва да бъде отделно кътче, оборудвано с всички нужни учебници и помагала.

8. Музика по време на учене не е добра идея

Много хора обичат да се концентрират или пък разведряват с помощта на музика, докато учат. Наистина, някои изследвания показват, че слушането на класическа музика може да помогне. Нови проучвания обаче предупреждават, че ритмичната музика за фон всъщност пречи на концентрацията.

9. Махнете телефона

Това на пръв поглед е ясно, но мнозина правят грешката да държат до себе си своя смартфон. Активността в социалните медии, писането на съобщения и разговорите не биха могли да бъдат по-разсейващи, когато трябва да се съсредоточите.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply