10 суперхрани, които подобряват цялостното здраве

Природата се е погрижила да създаде достатъчно богато разнообразие от хранителни вещества, които да се грижат за здравето ни. Трябва само да знаем кои от тях са по-значими от други, за да наблегнем на тях в името на здравето, пише az-jenata.bg.

Вижте 10 суперхрани, които трябва да се включват максимално често в дневното меню, за да сте цялостно по-здрави.

Боровинки – най-добрите антиоксиданти

Според изследванията, боровинките съдържат повече антиоксиданти от който и да е друг плод или пък зеленчук. Антиоксидантите предпазват от сърдечносъдови заболявания, деменция, клетъчни дегенерации, рак.

Овесени ядки за по-здрава храносмилателна система

Овесените ядки съдържат огромни количества фибри. Фибрите ускоряват метаболизма и подобряват работата на червата. Освен това имат положително влияние върху холестерола, като понижават неговите нива. По този начин предпазват кръвоносните съдове от втвърдяване и холестеролни плаки. Това подобрява сърдечносъдовата система и балансира кръвното налягане.

Ябълки

Ябълките са богати на антиоксиданти, витамини и минерали. Ежедневната им консумация предпазва от рак и сърдечносъдови заболявания.

Зелен чай за бърз метаболизъм

Зеленият чай е напитка, която можете да консумирате всеки ден. Благодарение на антиоксидантите си, зеленият чай подпомага цялостно тялото в борбата със свободните радикали, увреждащи клетките.

Ленено семе против възпаления

Възпаления в тялото на клетъчно и тъканно ниво могат да възникнат по много причини. Важно е те да бъдат овладени бързо, за да не се изтощава имунната система. Лененото семе е не просто добър източник на фибри, то съдържа и полезни мастни киселини, намаляващи възпаленията и борещи се с раковите клетки.

Кисело мляко за добра чревна флора

Здравето на цялото тяло до голяма степен зависи и от здравето на чревната флора. Когато всичко в храносмилателния тракт работи добре, вероятността да развием хронично заболяване или имунната ни система да стане уязвима към атаки, е по-малка.

Броколи – кралят на антиоксидантите

Броколи е зеленчук от семейство Кръстоцветни, който е един от най-богатите на антиоксиданти в зеленчуковото царство. Ежедневната консумация на броколи предпазва от развитие на рак и сърдечносъдови заболявания. Този зеленчук съдържа важни ензими, които намаляват този риск.

Зехтин за здраво сърце

Зехтинът е една от най-полезните растителни мазнини. Той е много богат на омега-3 мастни киселини, предпазва сърдечносъдовата система от холестерола, като стабилизира неговите нива в кръвта. В зехтина се съдържат още антиоксиданти, полифеноли, които изграждат стените на кръвоносните съдове и ги заздравяват.

Бобови храни за здравето на мозъка

Мозъкът се „храни“ с полезни въглехидрати със сложна структура, които изискват по-дълго време за обработка и усвояване. Те подхранват мозъчната тъкан, подобряват състоянието на нервната система, балансират нивата на кръвната захар и инсулина.

Канела

Канелата е вълшебна подправка, която се бори с диабета, тъй като има свойството да контролира нивата на кръвната захар. Освен това има антибактериални свойства, антисептично действие и противогъбични предимства.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply