6 признака, че пиете прекалено много кафе

Кофеинът безспорно има своите ползи за здравето. Той има антиоксидантни свойства, енергизира и тонизира тялото. Но за да има наистина положителен ефект върху организма, с кафето не трябва да се прекалява, пише az-jenata.bg. Консумацията му трябва да се ограничава в разумни граници. За такива се считат 1-2 чаши кафе на ден. Всичко над тази доза може да окаже негативни ефекти върху здравето. Когато започнем системно да злоупотребяваме с кофеина, ефектите се проявяват все по-настойчиво. Ето и признаците за това, че сме прекалили с кафето:

Тревожност и безпокойство

Ако се чувствате напрегнати и тревожни без видима причина е време да помислите кои са причинителите на стрес в ежедневието ви, за да ги намалите. Помислете и върху това колко кафета на ден пиете, защото кофеинът определено въздейства на нервната система и спомага за повишаване секрецията на кортизол в тялото.

Болки в стомаха

Кафе на гладно е лош навик, дори за хора със здрав стомах. Много от нас започват деня си с чаша горещо кафе на празен стомах. С течение на времето този навик може да причини възпаления и раздразнения на стомашната лигавица, което да доведе до гастрит или язва. Кафето е киселинна напитка, която дразни стомаха и предизвиква болки и спазми. Освен това консумирано на гладно, кафето повишава и нивата на стресовите хормони на надбъбречните жлези, което допълнително оказва негативен ефект върху здравето.

Ускорен пулс

Ако забележите, че сърцето ви започва да препуска след като сте изпили поредното си кафе, може би именно то е в основата на ускорения ви пулс. Прекалената консумация на кафе, алкохол и тютюнопушенето могат да предизвикат сърцебиене, замаяност, главоболие и пренапрежение.

Не можете да заспите

Тъй като кофеинът е стимулант, той възбужда нервната система и пречи на механизмите на заспиване и дълбок сън през нощта. За да се предпазите от тези негативни ефекти, намалете приема на кафе. Имайте предвид, че 1 чаша кафе обикновено се обработва в рамките на около 5 часа от организма. За да може кафето ви да не пречи на здравето ви, приключете с приема му най-малко 5 часа преди да си легнете.

Главоболие

Кофеинът в малки дози помага за намаляване на главоболието. Екстракт от него дори присъства в някои медикаменти срещу главоболие. Злоупотребата с кафето обаче има тъкмо обратния ефект – може да предизвика болки в главата, които трудно да се повлияват от лекарства.

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар