Интернет на 50!

Преди 50 години две букви са изпратени по компютърна мрежа, наречена АРПАНЕТ (ARPANET), която става предшественикът на интернет, припомня американското издание Ю Ес Ей тудей, цитирано от БТА.

На 29 октомври 1969 г. Ленард Клайнрок, професор по компютърни науки от Университета на Калифорния – Лос Анджелис и неговия аспирант Чарли Клайн решават да изпратят съобщение от университетския компютър до друг компютър в университета Станфорд.

Мрежата АРПАНЕТ тогава свързва университетите, работещи за министерството на отбраната по програма за нов военни технологии.

През 1969 г. само четири висши учебни заведения имат компютри: Университетът на Калифорния – Лос Анджелис, Станфорд, Университетът на Калифорния – Санта Барбара и Университетът на Юта.

Съобщението, което Клайнрок и Клайн искат да изпратят, е „login“ (от англ. език „влизане в системата“). След като написват втората буква обаче, системата им се срива и за изпращането на цялата дума е необходим цял час. До този момент обаче „lo“ е затвърдило мястото си в историята на интернет.

Две години по-късно, през 1971 г. е изпратен и първият имейл от изследователя от Масачузетския технологичен институт Рей Томлисън. Това е и първия път, когато е използван символът „@“ за означаване на конкретния получател на съобщението.

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар