Как да изберете матрак за детското креватче?

Да стане родител е един от най-щастливите и специални моменти в живота на всеки човек. Затова бъдещите мама и татко очакват с нетърпение техният наследник да се появи на бял свят. Но освен с вълнения, подготовката е свързана и с много отговорности и задачи. Списъкът е наистина дълъг: да подготвите детската стая, да изберете креватче, да купите дрехи и играчки. Един от наистина важните избори е покупката на матрак за новороденото. В тази статия сме събрали няколко полезни съвета, които ще Ви помогнат да изберете най-подходящия матрак за Вашето бебе и да бъдете сигурни, че то ще спи спокойно. 

Защо изборът на матрак е важен? 

Преди да пристъпим към практическите съвети, нека първо обясним защо изборът на правилен матрак за новороденото е наистина важен. На първо място, в продължение на няколко месеца от живота си, бебетата правят едно основно нещо – да спят. Те прекарват в сън средно между 15-20 часа на денонощие. Затова родителите трябва да се погрижат за техния комфортен сън. Освен това, опорно-двигателната система на детето тепърва започва да се развива и укрепва. Възможно е, ако матракът не дава достатъчно опора, това да доведе до  проблеми като: гръбначно изкривяване, системно недоспиване и болка. За да предпазите Вашия малък наследник от подобни неприятности, ето няколко полезни съвета за избора на матрак. 

Изберете правилните размери 

Може да Ви звучи като очевиден съвет, но е важно да го споменем. Преди да купувате бебешки матрак, уверете се, че знаете точните размери, за да пасне идеално в детското легло. Ако матракът е по-малък, рискувате да остане празно пространство. Това създава предпоставка детето да се заклещи или нарани. Прекалено голям размер пък ще образува неравности, които освен, че причиняват дискомфорт, крият здравословни рискове за детето. 

Твърдостта на матрака е от значение 

Когато родителите започнат да разглеждат различни модели в един момент започват да изникват много въпроси. Голямото разнообразие, което предлагат различните производители, прави изборът много труден. Един от основните въпроси, който повечето родители си задават е дали да изберат мек матрак за детето, или по-твърд. Специалистите съветват да изберете средно твърд матрак за новороденото, който да осигури необходимата опора на врата и гръбначния стълб и да го държи в правилна позиция. Когато детето порасне и опорно-двигателната система е вече развита е добре да смените матрака с по-мек такъв. 

Какъв да бъде материалът? 

Що се отнася до избор на материал, възможностите са много и разнообразни. На пазара ще откриете матраци от мемоари пяна, полиуретановата пяна, латекс, традиционните матраци с пружини, а също и комбинирани варианти. Няма еднозначен отговор какъв материал ще изберете. Това зависи от Вашите предпочитания, сумата, която сте имате възможност да отделите, а също и кои характеристики са най-важни за Вас. Така например матраците с пружини са устойчиви и могат да се използват дълги години. Матраците от мемори пяна пък се адаптират към извивките на тялото, а латексовите са известни със своята устойчивост и хипоалергенност. Така че проучете различни варианти и потърсете тези, които в най-голяма степен отговарят на изискванията, които сте си поставили. 

Лесно почистване на матрака 

Последното нещо, но не и по важност, за което трябва да помислите, е възможността да почиствате матрака лесно. Докато са малки бебетата често се цапат, а е много трудно всеки ден да перете матрака. За да се отървете от неприятните петна и за да си спестите усилия, най-добре вземете матрак с протектор. Той се сваля лесно и позволява да го изперете в пералнята. Така ще бъдете сигурни, че креватчето на Вашето дете е чисто, а то ще бъде щастливо  и спокойно. 

Вече знаете колко важен е изборът на бебешки матрак, така че не го подценявайте. Следвайте практичните съвети, които Ви споделихме, за да осигурите удобство и качествен сън на своето дете.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply