Полезният приятел, от който имате нужда – праз лук

Праз или праз лук – няма значение как ще го наричате, стига да присъства във вашето хранително меню. Празът е зеленчук от едно и също семейство като лука и чесъна. И подобно на тези изключително полезни храни, празът е богат на много хранителни вещества, пише Розали.

Ядливият участък от праза представлява сноп от листни обвивки и обикновено се бърка със стъбло. Докато лукът и чесънът имат доста остър вкус, този на праза е по-мек. Сред обичайните заместители на праза са зеленият лук и шалотът, които имат сходен аромат.

За родина на праза се смятат районите около Средиземноморието и Централна Азия.

Изключително малко калории и различни полезни хранителни вещества като протеини, фибри, витамин К, витамин А, витамин С, витамин В6, витамин Е, манган, желязо, магнезий, калций и калий могат да се намерят в праза. С най-голямо количество от тях могат да се „похвалят“ магнезият и витамините А, С и К.

Празът също така е отличен източник на антиоксиданти, по-специално полифеноли и серни съединения. Антиоксидантите са известни с това, че се борят с окисляването на тялото и предпазват от развитието на редица заболявания. Алицинът пък е полезно сярно съединение в праза, присъстващо още в чесъна и имащо антимикробни свойства.

Праз лук може да консумирате и заради другите му ползи. Храненето с праз намалява възпалението в тялото, понижава холестерола и регулира кръвното налягане. Фибрите и водното съдържание в праза пък водят до по-бързо „укротяване“ на глада, а по този начин подпомагат и отслабването.

Фибрите в праза са отговорни и за друго негово полезно свойство, а именно подобряването на храносмилателната система. Това се дължи на факта, че разтворимите фибри в праза подхранват полезните бактерии в червата и по този начин благоприятстват за общото здраве на храносмилателната система.

Най-хубавото е, че празът лесно се съчетава с много други храни и не би трябвало да изпитвате затруднения да го добавяте редовно към храната си. Годни за консумация са белите и светлозелените части от праза, като преди измиване се отрязват корените и тъмнозелените краища.

Праз лук може да ядете суров или обработен термично по различни начини. Празът е чудесно допълнение към супи, сосове, яхнии, салати и картофени ястия. Суровият праз може да съхранявате в хладилник около седмица.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply