Стритият червен пипер съдържа повече витамин С от лимоните

В сезона на настинките и грипа хората обикновено бързат да се запасят с продукти с високото си съдържание на витамин С. Един от тях е стрития червен пипер, пише Дарик.

Д-р Серхат Коран от Университетската болница в Медипол споделя пред вестник „Сабах”, че той е една от най-добрите възможности за защитата на организма срещу болести и наднормено тегло. Стритият червен пипер съдържа много повече витамин С от лимоните, подчертава той.

Червените чушки са и мощен антиоксидант – те съдържат витамин В6 и витамин А, които играят важна роля в енергийния метаболизъм на организма. Те намаляват нивата на холестерол и триглицериди в кръвта и подпомагат загубата на тегло, тъй като ускоряват метаболизма.

В допълнение трябва да се знае, че капсаицинът в лютите чушки – съединението, отговорно за техния лют вкус, е силно болкоуспокояващо средство и помага за засилване на имунната система. Той подпомага също отварянето на дихателните пътища и изчистването на натрупания секрет.

Разбира се, трябва да се внимава с количествата люти чушки, тъй като прекомерната им консумация може да причини киселини, стомашни болки и диария.

Важно е и как се съхранява стритият червен пипер. Той трябва да се държи на хладни места, като най-подходящ за целта е хладилникът. Ако в съда проникне влага, афлатоксините (които са канцерогенни) могат да се увеличат и в крайна сметка да доведат до рак на черния дроб.

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар