Древният аромат на планетата Земя

Учени от Оксфордския университет откриха как е миришела планетата Земя преди няколко милиарда години.

Според тях „ароматът” е наподобявал миризмата на развалени яйца, съчетана с миазми от канализацията. Изводът е на базата на изследвания на вкаменелости от този период. В тях са открити следи от цилиндричната бактерия Gunflintia, пише Дарик.

Размерът на тази древна бактерия е между 3 и 15 микрометра. В процеса на изследване на тази форма на живот учените открили, че за да поддържа жизнените си функции, тя получавала хранителни вещества от своите събратя, които изяждала. Голяма част от тези вкаменени цилиндрични бактерии са се запазили именно в такъв „нахапан” вид, все едно част от тях е била изядена.

Учените наричат това явление хетеротрофия и го обясняват с това, че понякога най-простите микроорганизми получават хранителни вещества от друга подобна форма на живот, понякога идентична на тях самите. Причината за това е, че самите бактерии не могат да произвеждат хранителни вещества, затова трябва да се снабдят с тях по хищен път.

Каквато и да е причината бактериите да са изяждали подобните на тях организми, този процес е бил съпроводен с отделяне на голямо количество сероводород в атмосферата. Както е известно, сероводородът мирише на развалени яйца или канализация.

В крайна сметка учените стигнаха до извода, че процесът, при който едни живи организми изяждат други, е започнал много по-рано, отколкото се смяташе досега – преди около 3,5 милиарда години. Най-любопитното е, че процесът продължава и досега.

Сега обаче храната за бактериите сме ние самите, „успокояват” учените.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply