9 съвета, с които да спрете среднощните похапвания

Проучвания показват, че хората, които хапвате късно вечер, по-често страдат от наднормено тегло и имат проблем да контролират хранителните си навици, пише Розали. Какви са причините човек да хапва в необичайни часове и да прекалява с вредната храна в тези ситуации? Вижте 9 съвета, с които да спрете среднощните похапвания

1. Потърсете причината
Каква е причината да посягате към храната в късните часове? Дали не се храните достатъчно през деня, или пък асоциирате яденето в това време с някакъв ритуал за релаксация. Или пък използвате храната, за да компенсирате някакви негативни емоции? Помислете добре и потърсете причината, за да направите първите стъпки към разрешаването на проблема.

2. Какво отключва посещението до хладилника
Отново се налага да се обърнете към себе си, за да разберете при какви обстоятелства се решавате да пренебрегнете вината и да отворите хладилника. Дали е желанието за сладко, или пък, когато ви доскучае, или пък щом се отпуснете. Най-вероятно емоцията е почти винаги една и съща.

3. Създайте си план
За да спрете среднощните хапвания, трябва да си изготвите план за деня. Той трябва да включва както интервал за вечеря, така и времеви отрязък, в който да се приготвяте за лягане, да се отправите към леглото и да заспите. Старайте се да спазвате този график и така ще избегнете непланираните „пътувания“ до хладилника.

4. Планирайте храните
Създайте си строг план какво и кога да ядете. Включете в него както основните хапвания, така и междинните, а защо не и малките изкушения. Дайте си за цел да не излизате от плана. Целта на тази точка е да се избегнат импулсивните похапвания.

5. Споделете проблема
Понякога среднощните похапвания излизат извън контрол. И това е колкото физически, толкова и емоционален проблем. Затова потърсете помощ в близък човек, от когото ще срещнете подкрепа. Ако пък мислите, че проблемът е по-дълбок, консултирайте се с психолог.

6. Отърсете се от стреса
Една от най-честите причини за среднощни похапвания е стресът. Затова намерете начин да изпускате парата. Най-добре е това да е някаква физическа активност. Ако обаче не сте този тип човек, можете да си създадете успокояващ ритуал у дома, с който да се отърсвате от стреса – 30 минути ежедневно с любима книга, готвене, дихателни упражнения.

7. Хранете се правилно
Не пропускайте нито едно хранене през деня. Универсалната формула е 3+2 – 3 основни хранения и 2 малки закуски. Така няма да се стига до резки покачвания и спадове на инсулина и до желания за хапване в необичайни часове.

8. Протеин във всяко основно хранене
Проучвания показват, че редовният прием на протеин помага за регулиране на апетита. Протеинът засища за по-дълго време. Сред храните, богати на протеин, са яйцата, бадемите, пилешкото и пуешкото месо, овесените ядки, киселото мляко, броколи, киноа, риба тон, леща, брюкселско зеле.

9. Не дръжте боклучави храни у дома
Най-лесният и сигурен начин, че ще се сдържите от хапването на вредни храни посред нощ, е, като просто не купувате такива. Когато на човек му се похапва нещо, често пъти трудно се контролира и съгрешава. Вместо боклучави храни, винаги имайте подръка пакетче ядки, плодове и зеленчуци, с които да заситите апетита си.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply