„Геймлофт София“ – софтуерен код с нежен привкус

Стереотипът, че нежният пол обикновено не се занимава със софтуерно програмиране, е дълбок внедрен в културата на Западна Европа и САЩ. Донякъде тази визия се пренесе и в България през 90-те години. Това не означава, че нито писането на код не е за жените, нито, че те не са били част от технологичната култура в нашата държава. Възходът на IT индустрията през последното десетилетие привлича все повече дами към това поприще. Не малка част от тях намират място в сегмента на разработването на видеоигри.

Българките и програмирането

Може да ви се стори странно, но България е на първо място по дял жени, заети в IT индустрията в Европейския съюз. Дамите съставляват 28.3% спрямо всички експерти, които работят в технологичния сектор, показват данните на Евростат. След нас са Естония с 21% и Швеция с 20%.

За това има и доста логично обяснение. България беше един от технологичните центрове в бившия комунистически Източен блок. В университетите имаше квотен принцип за мъже и жени, а поради различни елементи като задължителна военна служба, доста от техническите специалности са доминирани от дамите. Освен това липсва предубедеността на нежния пол към математиката, точните науки и инженерните професии. Това не е възхвала на стария режим, а по-скоро наблюдение на някои от ефектите, които той създава.

Наследството от 80-те години, започва да избледнява след промените, но бързо се възстановява през последното десетилетие, след като IT индустрията започва своето бурно развитие и отваря много възможности за всички. Примамени от доброто заплащане, опциите за обучения и преквалификации, все повече дами започват да гледат сериозно на технологичните професии.

Традиции и в гейминга

Макар и по-малки, България има традиции и в гейм индустрията. В края на 90-те години са създадени едни от първите независими студиа. Още през 2004 г., преди да избухне вълната за технологичен аутсорсинг и да започнат да се полагат основите на настоящия IT сектор, в страната навлизат и някои от големите имена от бранша.

Френският гигант Gameloft е един от първите, който открива преди 15 години своето българско студио. Сега в него има немалко представители на нежния пол сред близо 200-те служители. Някои от най-добрите програмисти на геймплей са именно дами, които без усилия могат да ви ступат на WoW.

Жените постоянно показват, че могат да учат бързо, да се развиват и да рушат стереотипи. Един от най-интересните ни примери е Илина, която има дългогодишен опит като преподавател по английски език. Сама се обучава много сериозно и преминава успешно тежкия подбор в студиото. Днес тя е Front-End програмист в студиото и неразривна част от екипа.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply