Стресът на работното място може да доведе до депресия и смърт, твърди проучване

Много проучвания, подчертаващи риска за здравето, причинен от стрес на работното място, са проведени по целия свят. Повечето експерти единодушно са съгласни, че неограничената и непосилна стресова работна среда е вредна за психическото здраве на човек. Стресът дори може да доведе до сериозни психологически заболявания като депресия и тревожност.

Сега ново проучване, направено от изследователите от университета в Индиана в САЩ, показва, че комбинацията от стрес, съчетан с по-малък контрол върху работата и познавателните способности на работното място, може да доведе до сериозно влошаване на психичното здраве, увеличавайки вероятността от депресия и дори смърт.

„Установихме, че работните стресори са по-склонни да причинят депресия и смърт в резултат на работни места, в които работниците имат малък контрол върху случващото се“, казва водещият автор на изследването Ерик Гонзалес-Муле.

Проучването е установило силна връзка между депресията и смъртта на човек по отношение на „автономията“, с която човек се ползва на работното място.

Изследователите стигат до заключението след проучване на данни, събрани от 3148 участници, които са били жители на Уисконсин, САЩ. По време на 20-годишното проучване 211 участници са починали. Експертите откриват, че когато един служител има повече контрол върху своите отговорности на работното място, работата под натиск дава по-добри резултати и здраве.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply