Протеините от картофите помагат на жените да поддържат силни мускули, макар и за тях да се мисли, че са с по-ниско качество в сравнение с месото, съобщи в. „Daily Mail“.
Учени от университета „Макмастър“ в Канада са установили, че мускулите на жените, които приемат допълнително картофен протеин, произвеждат по-бързо нови белтъци, в сравнение с групата на плацебо.
„Макар и протеинът в картофите да е малко, те се отглеждат в големи количества и ако бъде изолиран протеинът, може да донесе измерими ползи„, каза авторката на изследването Сара Оикава.
Откритието за качеството на картофения протеин е важно заради промените в хранителните навици, които увеличават търсенето на растителни източници като алтернативи на животинските, пише БТА
Резултатите от изследването са публикувани в научното сп. „Nutrients“.