Освен ако не сте любители на здравословното хранене или специалисти по биохимия, може би не знаете, че цинкът е особено важен минерал. И тъй като тялото ви не може да го произвежда или съхранява, трябва често да хапвате храни с високо съдържание на цинк.
Всъщност често пренебрегваният минерал е важен за имунната ви система, заздравяването на рани и синтеза на протеини. Освен това помага да поддържате усещането си за вкус и мирис, които не бихте искали да изгубите.
Имунните ползи от цинк са толкова силни, че могат да намалят продължителността и тежестта на обикновена настинка, сочат проучвания, публикувани през 2015 г. Възрастните жени се нуждаят от осем милиграма цинк на ден. Бременните и кърмещите дами, както и хората, които имат храносмилателни разстройства и някои хронични заболявания, трябва да си набавят малко повече.
Когато обаче имате недостиг на цинк, защитните сили на имунната ви система падат и ставате по-податливи на болести. Вегетарианците и веганите са по-склонни да получат недостиг на минерала, тъй като цинкът от растителната храна е по-труден за усвояване.
Ето кои храни, богати на цинк, трябва да включите в диетата си.
- Тиквени семки
- Овесени ядки
- Миди
- Говеждо
- Раци
- Леща
- Нахут
- Черен боб
- Кисело мляко
- Кашу