Кинофествалът в Кан ще има мини издание

Кинофествалът в Кан, който беше отменен през пролетта заради пандемията от Covid-19, ще организира символично мини издание в края на октомври с прожекция на четири филма, съобщи АФП.

Минифестивалът ще започне във Фестивалния дворец с прожекция на „Триумф“ на Еманюел Коркол и ще завърши с „Двамата алфредовци“ на Брюно Подалидес, предава БТА.

От 27 до 29 октомври ще бъдат представени също „Истински майки“ на японката Наоми Кавазе и „Начало „на грузинката Деа Кулумбегашвили, който спечели наградата „Златна раковина“ за най-добър филм на кинофестивала в Сан Себастиан.

Жури, чийто състав ще бъде съобщен допълнително, ще присъди награди „Златна палма“ за късометражен филм и наградите на Синефонадсион за нови таланти.

След като кинофестивалът в Кан беше отменен през пролетта, организаторите обявиха официалната селекция от 56 филма. Някои от тях бяха представени на други фествали, като Венеция или Сан Себастиан.

Кинофестивалът във Венеция, макар и с много по-малко присъствие от обичайното и строг санитарен протокол, беше първият от големите, който показа, че празниците на седмото изкуство са възможни и в условията на пандемията от Covid-19.

Организаторите на кинофестивала в Кан, който е най-престижният в света, се надяват догодина да проведат 74-ото издание от 11 до 22 май.

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар