Електронните игри могат да имат положително въздействие върху психичното здраве

Учени от Оксфордския университет  са установили, че електронните игри могат да имат положително въздействие върху психичното здраве на човека, предават Франс прес и Асошиейтед прес.

Изследователите проследили психичните показатели на хора, играещи на най-популярните игри в жанра „Animal Crossing“ и „Plants vs Zombies“.

„Противно на широкоразпространените опасения, според които прекомерното заиграване води до пристрастяване и вреди на менталното здраве, ние открихме връзка между игрите и добрата психика“, пише един от авторите на изследването Мати Вуоре, предава БТА.

По неговите думи тези игри представляват задоволителна алтернатива на срещите лице в лице в този труден период, наложен от Ковид пандемията.

Видеоигрите, и най вече тези практикувани онлайн, са обвинявани, че вредят на психичното здраве на играчите, като най-критикувано беше дългото застояване над тях за психиката на най-младите. От 2018 година Световната здравна организация призна пристрастяването към видеоигрите като умствено заболяване, решение, което беше критикувано от редица изследователи, изтъква Вуоре.

За да избистрят това противоречие оксфордските учени се основаха на данни, предоставени от разработчиците на игрите, а не от самопреценката на играчите, както при предишни проучвания.

„При нашите изследвания връзката между прекараното в игри реално време и психичното благосъстояние се оказа по-силна“. Хората, играли повече от четири часа на „Animal Crossing“, заявили, че се чувстват много по-щастливи.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply