„Против изборите“ от Давид ван Рейбрук – унищожаваме ли демокрацията?

 

Излезе „Против изборите: в защита на демокрацията“ – проникновено изследване от нидерландеца Давид ван Рейбрук на начините, по които демокрацията се практикува в съвременните общества.

По книжарниците вече можете да намерите Против изборите: В защита на демокрацията от Давид ван Рейбрук – диагноза за състоянието на демокрацията по света и призив за цялостно преосмисляне на ефектите от популизма, непрозрачността и технокрацията върху съвременните общества.

Западната цивилизация, закърмена с реториката на Уинстън Чърчил – Всъщност демокрацията е най-лошата форма на управление, с изключение на всички останали форми, опитвани някога. – е свикнала да вярва, че демокрацията е отговорът. Но тогава какъв е въпросът?

Демокрацията като форма на управление съществува от повече от две хилядолетия, още от люлката си в Древна Атина. За някои демокрацията е символ на отнет идеал, вечен стремеж за обществата от бившия Източен блок. В името ѝ са водени войни, за да бъде тя наложена като форма на управление на недемократични общества. Но демокрацията днес е много различна от пръвоначалната идеология, изповядвана от нейните създатели.

Давид ван Рейбрук ни повежда по стъпките на дълбокомислено и провокативно изследване, което смесва история, култура и политика, за да очертае нов начин на възприемане на демокрацията.

Ван Рейбрук развенчава дълбоко вкорененото схващане, че изборите са основата, върху която демокрацията е построена, и че без тях тя не би могла да съществува. Театърът на празните и недобронамерени обещания на кандидатите, корупционните практики, които изборният процес създава – всичко това подронва доверието в демокрацията. Живеем в опасно време, в което широкият интерес към политиката расте, за сметка на доверието в народните представители, в институциите, дори в самия демократичен процес.  И докато отъждествяваме изборите със самата демокрация, тези проблеми пускат корени в цялото ни общество.

В навечерието на парламентарни избори Против изборите: В защита нa демокрацията не е политическа история, а концепция, предмет на дебати и повод за осмисляне. Преведена на 18 езика и преиздадена над 12 пъти само в родината на нидерландеца Ван Рейбрук, книгата е призив за реформа, който дори да не дава всички отговори, задава правилните въпроси.

„Този иконоборчески труд не би могъл да излезе в по-подходящо време… Той демонстрира как вместо да пазят нашето право на самоопределение, изборите всъщност пречат на демокрацията.“

Карън Армстронг

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply