Злоупотребата с алкохол намалява очакваната продължителност на живота

Злоупотребата с алкохол намалява очакваната продължителност на живота почти с една година заради причиняваните от него болести и инциденти, показа изследване в 52 държави, направено за ОИСР, предаде АФП.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие насърчава държавите да увеличат усилията за борба с явлението, по-специално като ограничат рекламите на алкохол сред децата и утвърдят по-високи цени.

Изследването е извършено в 52 държави от ОИСР, ЕС и Г-20. Най-засегнатите от тях са в Централна и Западна Европа, където очакваната продължителност на живота намалява с 1,4 до 1,8 години. Начело на списъка са Литва, Русия и Полша. Най-малко засегнати са Турция и Израел.

Безопасно за здравето ниво за консумация на алкохол няма. Приетото за вредно в доклада надхвърля една чаша на ден за жените и 1,5 чаша за мъжете.

Резултатите са получени като е сравнена очакваната продължителност на живота за 2050 г., ако бъдат запазени сегашните навици за пиене. Контролните резултати са при спазване на най-малко рисковия сценарий – до една чаша и чаша и половина дневно.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply