Показват роклята на Даяна в изложба

От обемната кремава рокля, която принцеса Даяна носеше на сватбата си с принц Чарлз, до прочутите тоалети на британската кралица Елизабет Втора – изложба в Лондон показва произведенията на любимите дизайнери на британското кралско семейство, съобщи АФП.

Сватбената рокля на Даяна, украсена с перли, пайети и винтидж дантела, е в центъра на изложбата, която отваря врати от четвъртък в двореца Кенсингтън, където живееше покойната вече принцеса. Роклята е изложена по начин, който да позволи да се покаже 7,62-метровият й шлейф – най-дългият на рокля на кралска сватба.

Когато бъдещата принцеса ги потърсила, дизайнерите Елизабет и Дейвид Еманюел, които тепърва започват да стават известни, веднага разбрали, че „това е един от онези странни моменти, в които осъзнаваш, че животът ти занапред вече няма да е същият“, казват те във видео, което е част от изложбата.

Шлейфът на Даяна се намачква, когато тя слиза от каляската пред катедралата „Сейнт Пол“ през 1981 г. За щастие стилистите са наблизо и го оправят веднага.

„Това е доказателство, че всичко може да се предвиди, но на сватбата на Даяна все ще се случи нещо“, каза кураторът на изложбата Матю Стори, който си спомня, че „роклята беше много голяма за толкова малка каляска“.

Изложбата показва еволюцията в стила на Даяна – от момичешките й залитания до елегантните и носещи послания тоалети.

Даяна дава много свобода на дизайнерите на сватбената си рокля, но архивни документи показват, че и тя е участвала в създаването на модела.

Във видео дизайнерът Дейвид Сасон, който е много близък с Даяна, разказва, че тя била „много срамежлива“ при първата им среща, но впоследствие участвала активно „в избора на това, което иска“. „Тя разбираше, че обществеността очаква да види дрехите й“, казва британският дизайнер и добавя, че принцесата „обичала да нарушава правилата“, като често не носела ръкавици или шапки.

Някои от облеклата й, включително и сватбената рокля, са предоставени за изложбата от синовете й, принцовете Уилям и Хари, които наскоро заговориха открито за страданието по загубата й. На 1 юли тази година Даяна щеше да навърши 60 години.

Изложбата представя и дългогодишната работа на дизайнера Норман Хартнел за кралицата майка и за Елизабет Втора.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply