Прекаляването с кофеин увеличава три пъти риска от глаукома

Консумацията на големи количества кофеин увеличава три пъти риска от глаукома при хора, които са генетично предразположени към повишено вътреочно налягане, са установили учени от медицинско училище „Айкан“ в Маунт Синай.

Приемът на повече от 480 милиграма кафе на ден (приблизително около четири чаши) допринася за повишаване на вътреочното налягане с 0,35 милиметра, сочат данните от проучването. При хората, които са генетично предразположени, консумацията на повече от 321 милиграма кафе дневно или на около три чаши увеличава риска от глаукома 3,9 пъти в сравнение с тези, които не пият кафе или консумират по-малко напитки с кофеин.

Доброволците на възраст между 39 г. и 73 г. предоставили на изследователите здравните си картони заедно със свои ДНК проби. Те попълнили анкетни карти с въпроси за хранителния си режим, фокусирани върху консумацията на съдържащи кофеин напитки.

Участниците в изследването трябвало да отговорят по колко кофеиносъдържащи напитки и храни консумират на ден, какво е съдържанието на кофеин в тях. В анкетните карти имало и въпроси, свързани със зрението на доброволците – дали страдат от глаукома или има ли в семейството им хора с тази болест.

Три години по-късно е измерено вътреочното налягане на доброволците и са изследвани очите им.

Данните показват, че високият прием на кофеин като цяло не води до по-голям риск от глаукома или повишаване на вътреочното налягане. Въпреки това при една четвърт от участниците, за които е установена генетична предразположеност към глаукома, е установен повишен риск от увреждане на зрението.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply