Дребни инциденти, на които ставаме свидетели всеки ден

 

Пътнотранспортните произшествия са сред най-често срещаните видове инциденти, но най-важното е, че често те биха могли да бъдат избегнати. За щастие повечето са доста дребни и се разминават само с материални щети и разправии с документи и протоколи от страна на водачите, евентуално уговорка за някакъв размер на обезщетение при птп, а често и устна спогодба.

И все пак, защо се случват подобни инциденти и коя е най-честата причина за такива?

 Разсеяно шофиране

Във времена, в които много хора се опитват да вършат по десетки задачи, шофирането и писането на смс, четено на мейл или говоренето по телефон е нещо напълно обичайно. Фактът е, че отклоняването на вниманието от пътя дори за минута може да причини ПТП, който може да се избегне.

 

Безразсъдно шофиране

Безразсъдното или небрежно шофиране е въпрос на съвест и често включва множество нарушения на пътя, включително шофиране с превишена скорост, минаване на червена светлина, минаване по еднопосочна улица, неспазване на знаците, изпреварване без мигач, шофиране от грешната страна на пътя, завиване без сигнал или без да има предимство.

Всяко от тези действия по същество е инцидент, който чака да се случи. Когато се случи веднъж и няма последствия, всеки си мисли, че всеки следващ път ще е такъв, но следващият може да нямате такъв късмет.

Шофиране под влияние на алкохол

Има основателна причина, непрекъснато да се призовават шофьорите да не се качват зад волана след прием на алкохол. Най- малкото, че това ще помрачи преценката и способността човек да се фокусира и да реагира правилно.

Координацията на мускулите не е толкова ефективна, колкото когато човек е трезвен, а  реакциите са много по-бавни. Това е рискована комбинация по всяко време и още повече, когато е отговорен за живота и здравето на хората в колата му.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply