Може ли здравословното хранене да бъде опасно?

Звучи като оксиморон, но да, може! И говорим за хората, които страдат от орторексия. Те сами си определят правилата за това какво е здравословно и какво не, а с течение на времето изискванията стават все по-строги, и все повече продукти отпадат от менюто.

В началото хората започват да се занимават по-интензивно с храненето си, но с времето това поведение може да се превърне в мания, а строгото фиксиране върху здравословното хранене – в бреме, около което се върти всичко останало.

Не е ясно дали орторексията трябва да бъде определяна като заболяване, или просто е прекомерно съсредоточаване върху здравословното хранене. Много експерти смятат, че тя трябва да се числи към хранителните смущения, като анорексията или булимията, или манията към здравословното хранене е по-скоро натрапливост.

Орторексичният начин на хранене е относително нов феномен, който се среща предимно в богатите държави и региони – когато в едно общество има излишък на хранителни продукти, принципно можеш да избереш какво да ядеш, и това може да доведе до крайности като орторексия. В развиващите се страни почти няма случаи на хранителни смущения – там храната е малко и е важна за оцеляването, коментират експерти.

 

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply