Австрийски дерматолог за рака на кожата: „Трябва редовно да следите за промени в бенките“

 

Доц. д-р Кристиане Талингер е световно известен експерт по дерматология и венерология с повече от 50 научни публикации. Д-р Талингер има частна практика във Wiener Privatklinik, Австрия.

Д-р Талингер, как се появява ракът на кожата?

Голяма част от уврежданията в клетките на кожата са резултат от ултравиолетовите лъчи, които се излъчват от слънцето и светлините, които се използват в солариумите. 9 от 10 случаи на рак на кожата се появяват в резултат на прекалено излагане на ултравиолетова радиация. Ракът на кожата се появява, когато се получи необратимо увреждане (мутация) на клетките на кожата. Това увреждане кара клетките на кожата да растат безконтролно и да образуват ракови клетки. Въпреки това, ракът на кожата може да се появи и по места, които не се излагат на слънчева светлина. Това означава, че има и други фактори, които допринасят за риска от рак, като излагане на токсични субстанции (например фоточувствителни лекарства) или състояния, които отслабват имунната система.

Кои са най-често срещаните видове рак на кожата?

 

Има три основни типа: базалноклетъчен карцином, плоскоклетъчен карцином и меланома. Първите два обикновено се проявяват в части на тялото, които се излагат на слънце, като врата, лицето, ръцете или ушите. Обикновено тези тумори се развиват локално, без далечни метастази.

Меланома може да се развие навсякъде по тялото, при иначе нормална кожа или бенка. Този вид рак е по-рядко срещан, но е по-опасен, тъй като може да се разпространи към други органи.

 

Какъв е рискът от повторно появяване на меланома в същата област?

 

Това може да се случи, ако раковите клетки не бъдат наблюдавани след лечението. Може да се случи месеци или години по-късно. От пациентите с меланома, около 93% биват излекувани. Това зависи от сериозността на меланомата, дали лимфните възли са засегнати и дали меланомата се е разпространила до други места.

 

 

Как можем да защитим кожата си?

Ето няколко съвета за превенция:

  • Избягвайте слънцето около обяд.
  • Ползвайте слънцезащитен крем през цялата година. Факторът на защита трябва да е поне 30, дори и в облачни дни.
  • Носете защитаващо облекло, което покрива ръцете и краката, както и шапка с периферия. Не забравяйте слънчеви очила.
  • Избягвайте солариумите.
  • Внимавайте с фоточувствителните медикаменти. Някои лекарства, включително антибиотици, могат да направят кожата по-чувствителна към слънчевата светлина.

Какви са възможностите за лечение?

Възможностите варират според типа рак, размера на лезията, дълбочината и мястото на тумора. Често използваните методи включват замразяване (течен азот), операция, терапия с радиация, химиотерапия, фотодинамична терапия и имунотерапия. Операцията е подходяща за всички видове рак и често е добро решение, тъй като цялата ракова тъкан се изрязва.

Кога се прилага имунотерапия?

При ракове, които се ограничават до горния слой на кожата, може да се прилагат антиканцерогенни агенти директно върху кожата с добри резултати. Имунотерапията може да се използва за третиране на меланома, която не може да се премахне чрез операция или която се е разпростряла до други части на тялото. Може да се използва и за меланома в ранен стадий след операционна намеса в някои случаи, за да се намали риска от повторна поява на меланома.

 

Имунотерапия означава използването на медикаменти с цел стимулиране на имунната система на пациента да разпознае и унищожи раковите клетки. Клетките на меланома понякога използват стратегии, с които избягват атаките на имунната система. Медикаментите за имунотерапия помагат с възстановяването на имунния отговор срещу клетките на меланома.

 

Как протича прегледът на кожата? Колко често трябва да се преглеждаме?

 

Ако имате рискови фактори (като случаи на рак в семейството, слънчеви изгаряния или често излагане на слънце), трябва да се преглеждате на всеки 6 до 12 месеца. Ако не сте в рисковата категория, може да ходите на профилактичен преглед веднъж в годината или на няколко години.

Въпреки това, трябва редовно да следите за промени в бенките, като използвате следните критерии: дали има наличие на асиметрия, промени в границите, промени в цвета, промени в диаметъра или еволюиращи бенки.

 

 

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply