Дори и нездравословна храна, т.нар джънкфуд (JunkFood) – богати на калории, но бедни на нутриенти, не бива да отсъства напълно от менюто ни. Можем да си позволяваме, но не постоянно да се храним с нея. Забраната може да доведе до силен копнеж, дори до хранително разстройство.
Това коментира по радио София това Костадин Зашев, треньор и консултант по хранене, цитиран от Кросс.
Според него вредата на джънкфуд е, че измества от чинията истински здравословната и разнообразна храна. Основното, което определя вкусовите качества в едно ястие, е количеството на мазнини, захар и сол. Обикновено преработената храна има от трите по много. Неслучайно джънкфуд ни се струва особено вкусна.
Ако до 20% от общите калории се доставят от такъв тип храна, не би трябвало да има проблеми, смята още Зашев.
Каквото и да ядем, за здравето е важното да следим теглото си и да сваляме излишното, категоричен е специалистът.