Спортен психолог описва как да се справим с неспокойния ум в 10 стъпки

 

 „Укроти ума си” от Дон Макферсън съчетава източна философия и западната наука.

През последните две години случаите на депресия и тревожност достигат рекордно високи нива, а промяната на „нормалния” начин на живот наложи търсенето на нови методи за справянето с предизвикателствата и опасностите, които се крият в лабиринтите на съзнанието ни.

„Укроти ума си” от спортния психолог Дон Макферсън е забележително четиво, което съчетава най-доброто от източната философия и западната наука и предлага 10 работещи инструмента, с които всеки може да се превърне в „господар” на собствените си мисли и по този начин да промени изцяло живота си.

Базирайки се на 25-годишния си опит в сферата на управлението на съз­нанието, авторът комбинира изводите от изследванията, проведени заедно с невролози и неврохирурзи, и десе­тилетия проучвания и практикуване на етична хипноза в клинична среда с постулатите на будизма. Чрез примери от своята практика с някои от най-добрите атлети в света Макферсън създава инстументариум от 10 изпробвани техники, свързани с:

– различни дихателни практики за справяне с тревожността и връщане на самоконтрола;

– изграждане на позитивен мироглед чрез езикови формулировки;

– практики от древното изкуство кайзен;

– инструментариума, използван от шампионите на Уимбълдън, за да насочват победо­носните си удари пред погледите на милионите зрите­ли, както и прилагането на тази концепция в ежедневието за постигането на личните цели;

– идеи за справянето със стресови ситуации;

– техники за промяна на цялостния поглед върху живота;

– практики за разгръщане на умствения  капацитет и вярата в собствените си възможности;

– техники за подсилване на имунната система само чрез силата на ума си;

– техники за повишаването на качеството на съня.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply