Картини на проф. Греди Асса илюстрират новия сборник с разкази на Виктор Меламед

 

В луксозното издание са събрани 24 истории за богатството на живота.

Със „Сънища“(2018) – своя дебютен сборник с разкази – Виктор Меламед успя да резюмира света в 20 разказа с истории за полети на духа, на въображението, за полети във времето и пространството, в един свят на сънища, спомени и мечти.

В „Дива луна“ – неговия втори сборник с разкази – са подслонени нови 25 истории – пъстър калейдоскоп от герои, емоции, копнежи и съдби. Луксозното издание се появява на пазара на 20 август и отново е майсторски илюстрирано от големия  български художник проф. Греди Асса.

Животът, в който има от всичко. Това е червената нишка, която се прокрадва из страниците на тези на пръв поглед познати, но все пак необичайни истории. Истории, които пренасят читателя в свят близък, но всъщност отвъд ежедневието, пъстър като зунка (родопския израз за дъга) и реален със своята нереалност.

„То и животът е като една зунка, Иване! Пъстър, пъстър… От всичко има… Погледнеш се, ама то ни бело, ни жолто, ни чорно… Овъртолили сме се хубаво и сичките му бои по назе се лепнали. Сигурно затуй и душите ни на небето на зунки се обръщат… И колкото по ни е мацал животът, толкова по-ярко греем.“, обощава една от героините в разказа „Зунка“.

Героите на Виктор Меламед са героите от „прозата на живота“ – с твърде човешки емоции, мисли и дела. И точно в това се крие най-голямото им очарование. А това, което ги обединява, е копнежът – копнеж по нещо трудно за описване, по дивата луна, по онова, което кара сърцето ни да бие и ни помага всяка сутрин да ставаме и да продължаваме.

И много често това нещо е любовта в най-различни форми.

„Дива луна“ е сборник от разкази за богатството на живота. Фино и все пак категорично напомняне, че има „безброй начини да разкажеш една история“.

 

Любовта и изневярата. Радостта и тъгата. Фаталното закъснение. Иронията на случайностите. Това са темите на тези разкази и ако нещо ги прави още по-човешки от човешките им сюжети, то е, че авторът ги разказва, без да съди.

Веселина Седларска

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply