Ползите от киселото мляко

Доказано е, че млечните продукти от рода на киселото мляко помагат за намаляване на високото кръвно налягане, което е основен рисков фактор за сърдечните заболявания. Toва важи обаче само за натуралното кисело мляко, пише БГНЕС.

Ето седем ползи от киселото мляко:

Богато на важни хранителни вещества

Киселото мляко съдържа почти всички хранителни вещества, от които тялото се нуждае. Киселото мляко съдържа много калций – минерал, който е от съществено значение за здравите зъби и кости. Само една чаша осигурява 49% от дневните нужди от калций.

Киселото мляко е богато и на витамини от група В, особено витамин В12 и рибофлавин, които предпазват от сърдечни заболявания и някои вродени дефекти на невралната тръба. Една чаша кисело мляко осигурява 38% от дневната нужда от фосфор, 12% от магнезий и 18% от калий. Тези минерали са необходими за няколко биологични процеса, като регулирането на кръвното налягане, метаболизма и здравето на костите.

Високо съдържание на протеин

Киселото мляко съдържа впечатляващо количество протеин – около 12 грама на 200 грама кисело мляко. Доказано е, че протеинът стимулира метаболизма, като увеличава разхода на енергия или броя на калориите, които изгаряте през деня.

Набавянето на достатъчно протеини е важно и за регулирането на апетита, тъй като увеличава производството на хормони, които сигнализират за чувството на ситост. Това може автоматично да намали общия брой калории, които приемате, което пък е полезно за контрола на теглото.
Тези ефекти са още по-засилени, ако ядете кисело мляко с по -високо съдържание на протеини. По този начин влияете върху контрола на апетита и забавяте чувството на глад повече, отколкото ако консумирате обикновено кисело мляко.

Има положителен ефект върху здравето на храносмилателния тракт

Някои видове кисело мляко съдържат живи бактерии или пробиотици, които или са били част от първоначалната култура, или са добавени след пастьоризацията. Пастьоризацията е термична обработка, която убива полезните бактерии, които киселото мляко съдържа.

За да сте сигурни, че вашето кисело мляко съдържа ефективни пробиотици, потърсете такова, което съдържа живи, активни култури, които трябва да бъдат посочени на етикета. Доказано е, че някои видове пробиотици, открити в киселото мляко, като бифидобактерии и лактобацили, намаляват неприятните симптоми на синдрома на раздразнените черва (IBS). В допълнение, няколко проучвания са установили, че пробиотиците могат да предпазят от появата на диария, свързана с употребата на пробиотици, както и от запек.
кисело мляко

Укрепва имунната ви система

Консумацията на кисело мляко, особено ако съдържа пробиотици, може да укрепи имунната ви система. Доказано е, че пробиотиците намаляват възпалението, което е свързано с редица здравословни състояния – от вирусни инфекции до чревни разстройства.
Ефектът на киселото мляко върху подобряването на имунитета се дължи отчасти на наличието на магнезий, селен и цинк в киселото мляко – минерали, важни за здравето на имунната система. Обогатените с витамин D кисели млека могат допълнително да допринесат за укрепването на имунната система.

Предпазва от остеопороза

Киселото мляко съдържа някои ключови хранителни вещества за поддържане на здравето на костите, включително калций, протеини, калий, фосфор, а понякога и витамин D. Всички тези витамини и минерали са особено полезни за предотвратяване на остеопороза – състояние, характеризиращо се с отслабване на костите.

Изследванията показват, че консумацията на поне три порции кисело мляко може да помогне за поддържане на костната маса и здравина.

Може да подобри състоянието на сърцето

Киселото мляко съдържа предимно наситени мазнини, с малко количество мононенаситени мастни киселини. Преди това се смяташе, че наситените мазнини причиняват сърдечни заболявания, но последните изследвания показват, че това не е така. Няма ясни доказателства, че мазнините в киселото мляко са вредни за вашето здраве. Всъщност те може да има благоприятен ефект. Някои изследвания показват, че приемът на наситени мазнини от пълномаслени продукти увеличава „добрия“ HDL холестерол, който може да защити здравето на сърцето.

Доказано е също, че млечни продукти като кисело мляко помагат за намаляване на високото кръвно налягане, което е основен рисков фактор за сърдечни заболявания.

Помага за контролиране на телесното тегло

Няколко проучвания са установили, че консумацията на кисело мляко е свързана с по-ниско телесно тегло и обиколка на талията. Високите нива на протеин и калций повишават нивата на хормоните, отговорни за намаляване на апетита, като пептиди YY и GLP-1.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply