Kолко време е необходимо на организма, за да се възстанови след лишаване от сън

Полски учени са направили изследване с цел да проверят колко време е необходимо на организма, за да се възстанови след лишаване от сън, и какви са дългосрочните последици от хроничното недоспиване, пише сп. „Пъблик лайбръри ъв сайънс“ (PLoS).

От липсата на сън страда целият организъм. Появяват се проблеми с когнитивните способности, вниманието, паметта, сърдечносъдовата, нервната система.

Авторите на настоящото изследване от Ягелонския университет в Краков са решили да проучат колко време отнема възстановяването от недоспиване. За целите на проучването доброволци – няколко възрастни здрави хора, са ограничавали времето си за сън 10 дни, след което една седмица са спали без ограничения.

Изследването е извършено в обичайната среда на участниците, като те са носили гривни, отчитащи периодите им на сън и активност. Всекидневно на доброволците е правена електроенцефалография. Доброволците освен това всеки ден са попълвали въпросници за отчитане на времето им за реакция и точността.

Получените резултати са показвали, че след седем дни на възстановяване се нормализира само скоростта на реакция. Всички други параметри – поведенчески, двигателни, неврофизиологични, остават далече от нормата.

Следващата цел на изследователите е да установят точното време, необходимо за възстановяване от недоспиване.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply