Отиде си една легенда на световното кино

Eдна от легендите на френското кино – Жан-Пол Белмондо си отиде на 88 годишна възраст, предадоха информационните агенции. Хиляди фенове и негови колеги изразиха своята почит към него, а друг голям актьор – Ален Делон, дори не можа да сдържи емоциите си, когато научи за кончината му.

„Напълно разбит съм“, каза с треперещ глас по телевизията той, цитиран от Франс прес. „Нямаше да е лошо, ако си бяхме тръгнали заедно“, добави 85-годишният актьор.

В послание по повод кончината му френският президент Еманюел Макрон го нарече „национално съкровище“.
Франсоа Оланд каза, че той е създал една много специална връзка с французите, Марин Льо Пен подчерта, че всички ще си спомнят за наследството, оставено от Белмондо в киното и културата, Клаудия Кардинале нарече Белмондо „въплъщение на жизнеността“, а Ален Делон каза, че е напълно съкрушен от кончината на колегата си, който е донякъде част от неговия собствен живот, тъй като двамата са започнали кариерата си по едно и също време.

Сянката на Белмондо бе надвиснала в положителния смисъл на думата над френското кино и театър в продължение на около 50 години. Белмондо беше творец с малко награди, но обожаван от публиката, подчертава „Либерасион“.

„Икона на френското кино“, „Едно от най-разпознаваемите лица на френското кино“ – така в. „Кориере дела сера“ описва Белмондо и допълва, че сега цяла Франция е в траур.

„Индипендънт“ припомня, че чарът на Белмондо е толкова голям, че когато преди 10 години той се е завърнал на кинофестивала в Кан, никой не е забелязал, че физически той вече не е в същата форма както едно време. Вместо това кинофеновете са продължили да гледат на него като на същата привлекателна фигура на френското кино.

Актьорът с неподражаемо изражение, който превърна престъпниците, в които често се превъплъщаваше на екрана, в съблазнителни и неудържими герои, обобщава „Гардиън“.

Национално поклонение за актьора Жан-Пол Белмондо ще има на 9 септември в мемориалния комплекс Дом на инвалидите в Париж.

 

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply