Преяждането не е основната причина, която води до затлъстяване, сочат данните от американско проучаване, цитирано от сайта на Sky News.
Изследването на специалисти по храненето от Бостънската детска болница и Медицинския факултет на Харвардския университет показва, че консумацията на нискокачествена храна, особено на преработени въглехидрати, води до натрупване на излишни килограми.
Голяма вина за затлъстяването имат „съвременните модели на хранене, които се характеризират с прекалено потребление на продукти с преработени, бързо усвоими въглехидрати“, казват учените.
Според тях тези храни предизвикват хормонален отговор, които фундаментално променя метаболизма, като предизвиква натрупване на мазнини, повишаване на телесното тегло и затлъстяване.
Намаляването на консумацията на бързо усвоими въглехидрати при диета с ниско съдържание на мазнини съдейства за отслабване без голям глад и усилия, обяснява ендокринологът и специалист по храненето доктор Дейвид Лудвиг.
Данните от изследването са публикувани в специализираното издание „The American Journal of Clinical Nutrition“, предава БТА.
Затлъстяването засяга над 40% от възрастните американци, според данни на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ.