Най-голямата финансова измама в история вдъхновява романа „Стъкленият хотел“

Романът от Емили Сейнт Джон Мандел пресъздава драматичните събития след аферата „Бърнард Мадоф“ през 2008 г.

Американската писателка Емили Сейнт Джон Мандел, позната на българските читатели с феноменалната антиутопия „Станция Единайсет“, се завръща на български със завладяващ нов роман – безкомпромисен реализъм на крайностите, до които човек може да стигне по пътя си.

„Стъкленият хотел“ е вдъхновен от най-голямата финансова измама в историята – аферата „Бърнард Мадоф“, в която се оказват въвлечени около три милиона инвеститори, в това число стотици финансови институции, а финансовата пирамида поглъща около 64,8 милиарда щатски долара.

Това, което започва като измислена хроника на реални събития, прераства в безмилостен портрет на алчността и вината, любовта и илюзията, престъпленията и наказанията, както и на безбройните начини, по които търсим смисъл в живота си. Или по които го губим.

Винсънт работи в луксозния хотел „Кайет“, петзвездно убежище на усамотен остров. Една нощ съдбата ѝ взема неочакван обрат, който я среща с уважавания инвеститор Джонатан Алкайтис. Същата нощ някой оставя енигматична и зловеща заплаха върху стъклената стена на лобито: „Защо не преглътнеш натрошено стъкло“. На острова, където богатите бягат от света, някой знае истината за Алкайтис.

Знае, че високо над Манхатън, в своя замък от стъкло и бетон, много над дребните мечти за успех на обикновените хора, Алкайтис гради мащабна финансова пирамида. Знае, че шепа добре платени служители си затварят очите пред истината. Докато не става прекалено късно.

Измамната схема рухва, разорява мнозина и унищожава живота на наивниците, които години наред са се радвали на солидни приходи и са смятали бъдещето си за осигурено.

Винсънт трябва да избере дали да остане в своята златна клетка или да избере нова посока за своя объркан живот.

В смайващата си история за различните начини, по които оцеляваме в този объркан свят, Емили Сейнт Джон Мандел  оголва чупливостта на човешките отношения. Защото всяка измама нанася своите опустошения.

„Стъкленият хотел“  е сложна плетеница от животи, която запраща читателя в онова гранично пространство между невинността и покварата. Там, където всяко решение е погрешно. Докато не открие, че на карта са заложени и собствените му представи за добро и зло.

 

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply