Един изключително важен минерал в човешкия организъм, на който много хора не обръщат внимание, е желязото. От особено значение е в човешкото тяло да има поне 4 гр желязо, защото по-малкото количество може да доведе до анемия. Дефицит води до умора, слаба концентрация, косопад, световъртеж, главоболие и депресивни състояния.
Най-засегнати от липсата на желязо са жените – около 20%, почти половината от бременните и само около 5% от мъжете.
Как да си набавим от ценния минерал?
Лещата, бобът, баклата и нахута са чудесни източници на желязо и са идеален заместител на пържолата за всеки вегетарианец. В 100 гр боб и леща има 10 мг, а в нахута и баклата – 6 мг от ценния за организма ни микроелемент.
Спанакът и броколите съдържат в една чаша 6 мг желязо, както и витамини А, Е, С, калций и фибри. Броколите съдържат фолиева киселина, фибри, витамини К и С. Богати на минерала са коприва, магданоз, лапад, целина, червено цвекло, зеле, гъби.
Сред плодовете тези с най-голямо съдържание на желязо са цитрусите.Може да включите във всекидневното си меню са сушените плодове, ягодите, смокините, сливите, сокът от сливи, боровинките, динята, пъпешът и мангото.
Овесените трици, оризът, спелтата и пшеницата имат високо съдържание на желязо. Наред с това включете чиата и киноата.
В 100 гр тъмен шоколад се съдържат 17 мг желязо, както и пребиотични фибри, които спомагат за добрата чревна флора.
Голямо количество желязо има в яйчения жълтък, като в 100 гр се съдържат 7,60 мг. Освен това яйцата имат и много магнезий и калций. Сред млечните продукти най-голямо количество се съдържа в пармезана и козето сирене.