Традиционното кипърско сирене халуми вече е признато като продукт със „защитено наименование за произход”. Сирене под името „халуми/хелим”, както се нарича от кипърските гърци и от кипърските турци, вече може да се прави само на острова, при спазване на строгите процедури и стандарти, предвидени в досието, пише БНР.
Производителите от двете кипърски общности имаха 6 месеца гратисен период след решението на Европейската комисия, за да се подготвят за прилагането на новите изисквания от деня на въвеждането им.
Процесът обаче започва с напрежение, след като през септември кипърската Асоциация на производителите на сирене подаде жалба в Съда на Европейския съюз срещу Европейската комисия.
Компаниите искат отмяна на регламента за регистрацията на халуми заради предвиденото съотношение на използваното мляко.
В началото на септември и кипърско-турските производители на хелим остро реагираха срещу високите изисквания, които те не могат да изпълнят, и поискаха отлагане с 10 години.
Контролът по цялата производствена верига в двете кипърски общности ще се осъществява от независима международна одиторска компания.
Халуми е вторият по значение експортен продукт на Кипър, като през миналата година износът му беше за почти 270 млн. евро.