14 гена предизвикват затлъстяване

Американски учени откриха 14 гена, които предизвикват затлъстяване, съобщи електронното издание Юрик алърт, цитирано от БТА.

Изследването е на специалисти от университета на Вирджиния, ръководени от доктор Айлийн О’Рурк. Те са установили също наличието и на три гена, предотвратяващи трупането на излишни килограми.

Учените са идентифицирали стотици гени, свързани със затлъстяването, но предизвикателството е да се установи кои от тях играят причинно-следствена роля, като пряко насърчават наднорменото тегло или му пречат.

Новото изследване помага да бъдат установени пресечните точки между затлъстяването, хранителния режим и ДНК. Трупането на излишни килограми е пандемия, предизвикана в голяма степен от калорични храни, съдържащи захар и високофруктозен царевичен сироп. Заседналият начин на живот също оказва влияние.

И гените играят важна роля, тъй като могат да регулират съхраняването на мазнините и количествата, които се изгарят. Акцентът на проучването на експертите от университета на Вирджиния е точно върху това. Те анализират червеи от вида C. elegans, за които е установено, че споделят около 70% от човешките гени и подобно на хората трупат излишни килограми, когато консумират големи количества захар.

Учените изследват 293 гена при червеите, за които се смята, че са свързани с наднорменото тегло при хората.Те разработват модел на затлъстяване, като част от животните получават обичайна храна, а друга – продукти с високо съдържание на фруктоза.

На базата на модела заедно с контролни тестове и високотехнологични изследвания специалистите откриват 14 гена, които водят до затлъстяване.

Учените казват, че данните са обнадеждаващи за откриване на подходящо лечение, въпреки че трябва да бъдат направени още доста проучвания.

Блокирането на един от гените при опити с лабораторни мишки, например, води до понижаване на теглото, подобрява инсулиновата чувствителност и намалява нивата на кръвната захар.

Данните от изследването са публикувани в изданието „Пъблик лайбръри ъв сайънс дженетикс“.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply