Здравословното хранене зависи и от начина на приготвяне на храната

Здравословното хранене е един от най-ефективните начини за защита на нашето здраве. Но също така от голямо значение е начинът на приготвяне и консумиране на храната. Oт БГНЕС съветват как правилно да се консумират някои от най-здравословните храни.

Моркови

Морковите са здравословни, независимо дали ги ядем пресни или сварени на супа. Но следващия път, когато решите да приготвите супа или друго ястие с моркови, ги оставете цели, не ги нарязвайте на парчета. Досегашните проучвания показват, че нарязани на кръгове, те губят някои от най-здравословните хранителни вещества.

Лук

Може би не знаете, но е по-добре е да смелите лука, отколкото да го накълцате. Причината е, че така след 10 минути се губи алицина, ензим, който е много полезен за сърдечно-съдовата система.

Зрели ябълки и круши

Следващият път, когато купувате тези два плода, нека да са напълно узрели. Когато плодовете узреят, в тях има още повече антиоксиданти, което е много важно за здравето на организма.

Броколи

Без съмнение броколите са един от най-добрите продукти, с които можете да подсилите имунитета си. Проучванията показват, че броколите са много ефективни за предотвратяване на някои видове рак, като рак на гърдата или рак на кожата.

Диетолозите са установили, че готвенето на пара е най-добрият начин за приготвяне на броколи, докато пърженето се е оказало най-лошият. Последното проучване показва, че пикантните броколи имат по-добър ефект за предотвратяването на рак.

Картофи

Картофите могат да се приготвят по различни начини, но в същото време са вкусни и в комбинация с други продукти. Може да сте свикнали с червени или бели картофи, но най-добрите са тези с лилав оттенък. Проучване установява, че лилавите картофи имат положителен ефект върху понижаването на кръвното налягане, както и понижаването на нивата на кръвната захар.

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар