Речникът по английски език на Кеймбридж обяви думата за 2021 г.

Речникът по английски език на Кеймбридж (Cambridge Dictionary) определи „рerceverance” (постоянство, упоритост, настойчивост – бел. ред.) за думата на 2021 г.

„Можем да обявим официално думата на 2021 г. според Cambridge Dictionary – това е „perseverance”, се казва в съобщение, публикувано в Туитър, цитирано от БГНЕС

Според определението в речника, „perseverance” е съществително име, което означава постоянни усилия, насочени към постигането на нещо, дори когато това е трудно или отнема много време.

През 2021 г. тази дума е търсена в речника повече от 243 000 пъти. Най-голяма вълна в търсенето е регистрирана през февруари, когато марсоходът на НАСА „Perseverance” кацна на „Червената планета”.

Според мениджъра на издателския отдел на „Cambridge Dictionary” Уендалин Никълс, „често наблюдаваме скокове в търсенията на думи, свързани с актуални събития, когато тези думи са по-малко познати”. Затова е логично, че търсенията на думата са се увеличили след спускането на марсохода на НАСА.

Точно както е необходима упоритост, за да се приземи марсоход на Марс, така е необходима и упоритост, за да се справим с предизвикателствата и смущенията в живота ни, причинени от COVID-19, климатичните бедствия, политическата нестабилност и конфликтите“, каза Никълс пред Sky News.

През януари тази година търсенията в уебсайта на Cambridge Dictionary се увеличиха за „insurrection“ (въстание), „impeachment“ (импийчмънт), „inauguration“ (встъпване в длъжност) и „acquit“ (оправдаване), тъй като президентските избори в САЩ привлякоха вниманието на целия свят.

Според редакторите това е още едно доказателство, че думите, търсени в Cambridge Dictionary, често отразяват актуалните световни събития.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply