Лекари посочиха, че тиквените семки са полезен продукт при диабет.
Диабетът засяга хора, чиито тела не могат да реагират или да произвеждат инсулин. Хормонът абсорбира кръвната захар за превръщане в енергия. Високите нива на кръвната захар могат сериозно да навредят на здравето, съобщава Дарик.
Съдържащите се в тиквените семки полизахариди са показали ефект на регулиране на захарта. С високото си съдържание на протеини и мазнини, те могат да се използват от диабетиците за борба с високата кръвна захар след хранене. Яденето на 60 грама тиквени семки може да понижи нивата на захар с до 35 процента.
Хората, които ядат храни, богати на магнезий, също са по-малко склонни да страдат от диабет. Богати на магнезий са пълнозърнести храни, ядки и зеленолистни зеленчуци.
Проучване, ръководено от университета Лунд в Швеция, идентифицира протеин в кръвта, който може да предскаже диабет тип 2 до 19 години преди началото на заболяването. Изследването е публикувано в Nature Communications .