„Kак би изглеждал светът, ако „Произход на видовете“ не беше написана?

 

Сър Тери Пратчет и учените Иън Стюарт и Джак Коен тръгват по стъпките на човешката еволюция в  „Науката от Света на Диска: Часовникът на Дарвин”.

 

В началото бе Светът на Диска. Но група магьосници неволно създадоха малък и толкова чудато кръгъл свят и това даде възможност на един от най-обичаните британски фантасти сър Тери Пратчет и учените Иън Стюарт и Джак Коен да дадат началото на поредицата „Науката от Света на Диска“.

След като Рунсуинд и компания спасиха Шекспир от лапите на забравата в „Науката от Света на Диска: Глобусът“, е ред на ново приключение с „Науката в Света на Диска: Часовникът на Дарвин“ – още по-непредвидимия и забавен трети том, в който учени и магьосници трябва да застанат рамо до рамо, за да спасят науката!

Историята на Света на Кълбото отново се е променила. Защото въпреки всичко в него съществува нещо като елемента наативий – нещо, което успява да накара живота да се създава сам и трябва само да бъде потърсено. А обещаващият естествоизпитател Чарлз Дарвин е на път да го открие… И всичко щеше да бъде наред, ако някой не се опитваше да саботира прогреса там, да му попречи да напише своя труд, без който хората биха били обречени на застой, равносилен на гибел. Някой, когото само Ринсуинд и неговите смели спътници могат да спрат.

Както може да се очаква, те се отправят назад към викторианската епоха, за да се уверят, че „Произход на видовете“ ще бъде написана. Все пак вече направиха така че Шекспир да се роди. Но дори в Света на Диска си имат проблеми с времето, а в света на Кълбото е още по-зле….

А как ли би реагирал Чарлз Дарвин, ако посети Света на Диска и се срещне с Бога на еволюцията, с Библиотекаря и с магьосниците от Невидимия университет? И защо популярните представи за еволюцията, за квантовата механика и за съвременните научни теории като цяло твърде често са грешни?

В „Науката от Света на Диска: Часовникът на Дарвин“ се редуват  измислени магични събития и още по-невероятни реални такива, а границата между двата свята става все по-тънка.

С  множество препратки към Чарлз Дарвин, Ричард Докинс, Хърбърт Уелс и Рей Бредбъри, Тери Пратчет, Джак Коен и Иън Стюарт  създават невероятна смесица от художествена измислица и научнопопулярна литература, която ще ви разсмее, ще ви провокира, ще ви даде някои отговори, но и ще ви накара да си зададете въпроси, на които самата наука все още няма отговор. Но кой знае, може би точно вие ще ги откриете.

 

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply