Кога сме най-креативни

Хората могат да бъдат много по-креативни, ако се събуждат веднага след заспиване, сочи проучване на френски учени, цитирано от електронното издание „Медикъл Експрес“.

Известно е, че Салвадор Дали и Томас Едисън са прилагали подобни техники, когато заспиват с идеята да стимулират въображението и творческата си мисъл. Когато лягат да спят, те започват да мислят върху определен проблем, а в ръката си държат някакъв предмет. Унасяйки се, тя се отпуска и предметът пада на пода, което ги събужда. Едисън и Дали твърдят, че точно в този момент вдъхновението ги навестявало.

Учени от Сорбоната решават да изследват това. В проучването им участват 103-ма доброволци, които твърдят, че нямат проблеми със заспиването. Всеки от тях трябва да реши задача – в поредици от осем числа те трябва да посочат следващото, като приложат два математически принципа. Не им е казано, че съществува и друг, много по-лесен начин да стигнат до решението – търсеното число е винаги същото като второто в поредицатa.

Доброволците са помолени да подремнат за кратко, като държат в ръката си чаша. Когато започват да се унасят в сън, те я изпускат и това да ги събужда. Мозъчните вълни се следят непрекъснато, за да се установи дали участниците наистина са заспали. След дрямката пак се връщат към задачата.

При второто й разглеждане изследователите установяват, че хората, които бързо са преминали първата фаза на съня, откриват лесния начин за решаване на задачата. Това е установено при 83%, пише dir.bg.

Откриването на тайното решение включва креативно мислене и затова изследователите предполагат, че хората могат да подобрят своето въображение, прекъсвайки собствения си сън в първата му фаза – при преминаването от напълно будно състояние към малко по-дълбок сън.

Данните от изследването са публикувани в изданието „Сайънс адвансис“.

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар