Кръстиха тропическо дърво на Лео ди Каприо

Тропическо дърво, открито в гората Ебо в Камерун, е кръстено на холивудския актьора и екоактивист Леонардо ди Каприо, който се ангажира с опазването й, предаде Франс прес, позовавайки се на учени от Кралските ботанически градини в Кю, Лондон.

Тропическото дърво е наречено на актьора, който през 2020 г. се ангажира заедно с природозащитната организация „Ри: уайлд“ да предотврати издаването на разрешително за експлоатацията на над 68 000 хектара от гората с цел добива на дървесина за производство на дървен материал.

Правителството на Камерун в крайна сметка отмени това решение през август 2020 г., за да удовлетвори природозащитниците, които специално изтъкнаха присъствието на застрашени примати в девствената гора.

„Изключително ценим подкрепата на Лео в кампанията за защита на Ебо, така че сметнахме за подходящо да го почетем, назовавайки с неговото име уникален вид в тази гора“, обясни д-р Мартин Чийк от Кралските ботанически градини.

Тропическото дърво Uvariopsis dicaprio обаче вече се счита за критично застрашен вид, тъй като гората, в която вирее, все още е застрашена от дърводобив и превръщане на земята в плантации.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply