Храненето през нощта повишава нивото на кръвната захар

Храненето през нощта повишава нивото на кръвната захар и създава риск от развитието на преддиабетно състояние, сочат данните от проучване, цитирано от изданието „Science Advances“. Ограничаването на яденето само през деня може да помогне за поддържане на нормални нива на кръвната захар, обясняват изследователите.

В изследването на специалисти от Бостън са участвали 19 здрави, млади доброволци. Част от тях са се хранили през нощта, следвайки график, типичен за работниците в нощна смяна, а останалите са консумирали продукти през деня, предава БТА.

При участниците, които са се консумирали храна в тъмната част на денонощието, са установени повишени нива на кръвната захар, докато при останалите не са отчетени значителни промени.

Според учените нощното хранене намалява функцията на бета-клетките на панкреаса, което се отразява на възможностите на организма да преработва захари.

При работниците, трудещи се през нощта, които обикновено спят през деня и се хранят вечер, има до 60% по-висок риск да развият диабет тип 2 в сравнение с останалите, показват изследванията. Според експертите това най-вероятно се дължи на намалената способност на тялото да обработва захарите за една нощ.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply