Ежедневната консумация на мазна извара помага за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. Това се дължи на млечните мазнини, които съдържат малко количество пентадецилова киселина – колкото повече е тя в кръвта, толкова по-нисък е индексът на телесната маса и по-високо е съдържанието на добрия холестерол, коментират диетоолгът Михаил Гинзбург и Сергей Агапкин.
Млечните продукти са богати и на метионин – аминокиселина, която регулира метаболизма на мазнините и подобрява възстановяването на съдовата стена.
Специалистите отбелязват също, че изварата с масленост от 5 до 18% процента е богата на витамини, особено на витамини А и D, които са отговорни за усвояването на калция, пише БГНЕС. Въпреки това е добре да се консумират не повече от 150-200 грама дневно.