Ежедневната консумация на мазна извара помага за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания

Ежедневната консумация на мазна извара помага за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. Това се дължи на млечните мазнини, които съдържат малко количество пентадецилова киселина – колкото повече е тя в кръвта, толкова по-нисък е индексът на телесната маса и по-високо е съдържанието на добрия холестерол, коментират диетоолгът  Михаил Гинзбург и Сергей Агапкин.

Млечните продукти са богати и на метионин – аминокиселина, която регулира метаболизма на мазнините и подобрява възстановяването на съдовата стена.

Специалистите отбелязват също, че изварата с масленост от 5 до 18% процента е богата на витамини, особено на витамини А и D, които са отговорни за усвояването на калция, пише БГНЕС. Въпреки това е добре да се консумират не повече от 150-200 грама дневно.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply