Защо осъдиха 80-годишна монахиня

80-годишна монахиня е признала пред съда, че е откраднала 835 000 долара от католическото училище „Свети Джеймс“, на което е била директор и е помолила съдията да прояви милост, пише „Лос Анджелис Таймс“.

Тя нарече престъпленията си „нарушение на моите обети, заповеди, закон и най-вече на свещеното доверие, което толкова много хора ми бяха оказали“, пише btv.

Твърди се, че монахинята е използвала част от средствата да заплати свои почивки в Лас Вегас и езерото Тахо. Тя е осъдена на година и един ден затвор, тъй като съдията е проявил милост. Той обаче дълго време е обмислял какво трябва да бъде наказанието за подобно престъпление.

Някои от родителите са простили на монахинята, но други настояват за възмездие за случилото се.

Кройпър, която се е пенсионирала през 2018 г., след 28 години работа като директор на католическото училище в град Торънс, се призна за виновна през юли за измама с парични преводи и пране на пари, като призна, че е откраднала чекове за обучение, похарчила е голяма част от парите за разходки в казино с приятели и се е опитала да прикрие присвояването.

Според прокурорите откраднатите пари са могли да покрият 10-годишното обучение на 14 ученици в училище, което не е имало пари за екскурзии или нови книги и учебни пособия.

Адвокатът на монахинята признава, че тя е „злоупотребила с доверието“, но призовава съдията да я осъди на пробация и допълни, че в продължение на три години монахините от нейния орден са я държали под „строги ограничения“ в манастир.

„Тя няма къде да отиде. Тя е на 80 години. Няма никакви пари. Очевидно е, че не може да работи“, добави той.

Адвокатът е цитирал и експертен доклад, в който се посочва, че „Кройпър е пристрастена към хазарта: „Това не е оправдание за това, което е направила. Това е просто обяснение.“

Монахиня се опитва да спаси вековен манастир от набезите на крадци
Съдията е разпоредил на монахинята, която е дала обет за бедност и чиито разходи за живот се покриват от ордена, да плати 835 339 долара за възстановяване на щетите на католическото училище. По искане на прокурора по-късно съдията намалява сумата с 10 000 долара, за да отчете това, което тя вече е изплатила.

„Сгреших и дълбоко съжалявам за болката“

„Лос Анджелис Таймс“ съобщава, че повечето семейства са простили на 80-годишната монахиня, но Фил и Деби Рилинджър, чиито пет деца учат в католическото училище, искат до 20 г. затвор за всяко от престъпленията.

Двойката е жертвала семейни пътувания, за да плати на децата си да посещават католическо училище, което да „изгради морален характер“, но вместо това няколко от тях сега „поставяли вярата си под въпрос“.

Папата прие да целуне монахиня, само ако „не хапе“ (ВИДЕО)
„Сгреших и дълбоко съжалявам за болката и страданието, които причиних на толкова много хора. Извинявам се за публичния скандал, срама и финансовото бреме, които поставих върху сестрите от моята религиозна общност, архиепископията на Лос Анджелис, училище „Сейнт Джеймс“, енориашите, родителите и учениците, които ми се довериха“, заявява още пред съда монахинята.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply