От първата компютърна програма, до космоса – как жените са променили обществото ни

По случай предстоящия 8 март порталът JenskiSviat.com припомня любопитни факти за важната роля на нежния пол и променящото се отношение към него в миналото

 

Днес едва ли са много хората, които са чували името Маргарет Хамилтън. Мнозина обаче са запознати с програмата Apollo за изпращане на хора на Луната, която можеше и да не се осъществи без участието на тази бележита жена. През годините не са една или две жените, които са постигали важни за обществото успехи, но са оставали извън светлините на прожекторите. Днес рядко си спомняме за създателката на първата компютърна програма, на първата видеоигра или за откривателката на радиоактивността. Имената на тези жени обаче се нареждат в световната история, оставяйки ни наследство, което и в днешните, модерни времена, продължава да има своето важно значение.

По случай настъпващия празник 8 март екипът на дамския портал JenskiSviat.com събра интересни факти за приноса на нежния пол в науката, технологиите и други сфери на обществения живот. Сайтът, който публикува уникално и полезно съдържание за здравето, дома, децата, модата, живота на звездите и др., наскоро отбеляза своята първа годишнина, насочвайки вниманието към онези постижения на жените, които наистина са променили живота ни към по-добро.

Как е възникнал дамският празник 8 март 

Честван в България като Ден на майката, 8 март възниква като ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените.

За негов основоположник се смята германката Клара Цеткин, която е известна с борбата си за икономическа независимост на работещите жени и първа предлага да се чества ден на жената. Започнал като политическо събитие за социалистите, празникът постепенно губи политическата си окраска и става част от културата на много държави.

Първата компютърна програма е създадена от жена

Обръщайки поглед назад към приноса на жените в човешката история няма как да не отбележим, че първата компютърна програма е създадена от жена. Това е Ейда Лъвлейс, която още през ХIХ век създава алгоритъм за намиране на числата на Бернули. Той се смята за първата компютърна програма, която оказва влияние върху развитието на технологиите и днес. На негова създателка пък е кръстен и един от първите езици за програмиране.

Първата жена – носителка на Нобелова награда

Може би най-популярната дама – учен, чиито открития са променили света, е Мария Кюри. През 1903 г. и 1911 г. тя става първата жена, получила Нобелови награди за физика и химия. Безспорни са заслугите ѝ за ранното изучаване на радиоактивността, откриването на радия и полония, както и за прилагането на радиологията в медицината.

Създателката на първия компилатор

Когато говорим за открития с актуално и в съвремието ни значение, няма как да не споменем името и на Грейс Хопър. Тя е създателката на първия компилатор, който и до днес помага на софтуерните инженери да отстраняват грешки при писането на програми.

Първата компютърна игра 

Друг интересен факт е, че първата графична приключенска компютърна игра е създадена от жена. Това се случва през далечната 1980 г., когато излиза Mystery House на Робърта Уилямс.

Приносът на жените в космическите изследвания

В областта на космическите изследвания се откроява името на Маргарет Хамилтън, която прави ключови изчисленията за мисиите на космическата програма Apollo. Като директор и главен програмист в Лабораторията по инструментация на Масачузетския технологичен институт тя разработва софтуера, използван по-късно и в други космически мисии.

Създаването на системите за глобално позициониране 

Може да сте гледали филми с известната филмова актриса Хеди Ламар, но малцина знаят, че тя е и учен, занимаващ се с радиотехнологии. Тя открива метод, който се превръща в основа за развитието на GPS системите, както и на безжични стандарти като Bluetooth, Wi-Fi и др.

Електронното дамско списание JenskiSviat.com е създадено през 2020 година. Изданието предлага качествени и практични публикации на достъпен език, както и описание и представяне на продукти по модел на много английски и американски сайтове.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply