Каква е забележителната история зад създаването на „Пътеводител на галактическия стопаджия“?

„Без паника“ от Нийл Геймън е истинско обяснение в любов към Дъглас Адамс и неговата култова класика.

 

„Пътеводител на галактическия стопаджия“ е една от най-успешните книги, издавани някога както от великата издателска корпорация на Малката мечка, така и на почти безобидната планета Земя. А Дъглас Адамс безспорно се нарежда сред най-големите имена и на хумора, и на научната фантастика. Но как започва тази невероятностна история?

Дано имате хавлия под ръка, защото обичаният и небезизвестен Нийл Геймън („Американски богове“, „Коралайн“, „Од и ледените великани“, „Изкуството има значение“) ще ви я разкаже в непревежданата до момента „Без паника“!

„Без паника“ (в превод на Светлана Комогорова-Комата)  ще ви направи част от  необикновения живот на Дъглас Адамс. Живот, толкова необичаен за писател, че в него почти не остава място за… писането.

Как се раждат идеи, които превземат света – от „Пътеводител на галактическия стопаджия“ до сценарии за епизоди на „Доктор Кой“, как са създадени култови текстове за литературата, радиото, телевизията и киното?

Като млад журналист Нийл Геймън получава пълен достъп до живота, писмата, непубликуваните откъси и архиви на Адамс и става свидетел на процеса му на писане, на несигурността и предизвикателствата, разочарованията и триумфите. След което успява да превърне съдбата на писателя Адамс в самостоятелна фантастична и забавна история в духа на една от най-успешните поредици на всички времена.

Дори Дъглас Адамс потвърждава: „Всичко в тази книга е унищожително вярно – с изключение на дреболиите, които не са“. В тази книга почитателите му ще открият много неразказвани истории и анекдоти за творбите му, заедно с оригиналния синопсис на радиосериала, различни планове за развитието на историите и окончателния вариант на „Как да напуснем планетата“, все по-важна информация при всичко случващо се наоколо.

Простираща се до момента, в който той си взима сбогом с нашата планета, „Без паника“ е историята на една забележителна книга, превърнала се в истински културен феномен. Историята на неочаквани срещи и също толкова неочакван успех, който променя световната литература – и не само –  завинаги.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply