Вещи на Стив Джобс отиват на търг

Вещи от времето на раждането на технологичната компания „Епъл“, домашните компютри и видео игрите се предлагат на търг до 17 март, съобщи Ройтерс.

Водещият лот на търга „Революцията на Стив Джобс: Енгелбарт, Атари и Епъл“ е чек от юли 1976 г., подписан от основателите на „Епъл“ Стив Джобс и Стив Возняк, с който плащат 3430 щатски долара за части за компютъра „Епъл 1“.

„Това е от времето, когато нямат инвеститори“, обясни Боби Ливингстън, изпълнителен вицепрезидент на аукционна къща „Ар Ар Окшънс“, която организира търга. „Чекът е подписан от двамата, защото такива са правилата помежду им – за всеки разход над 1000 долара трябва и двамата да са съгласни и това е доказателството“.

На търга се предлагат много предмети, свързани с Джобс, сред които негови снимки от гимназията и формулярът, който е попълнил, когато кандидатства за работа в „Атари“ и който се предлага и като незаменим токен, пише БТА10.

„Стив не е подписвал много неща. Не е обичал да подписва предмети. Затова подписът му е рядкост. Всъщност това е един от малкото подписи, от които колекционерите се интересуват. Всеки път, когато се появи нещо, подписано от Стив, се продава за много пари“, каза Стивън Леви, редактор в сп. „Уайърд“.

От аукционната къща казаха, че лотовете, сред които и монета от една от първите машини на „Атари“ за видеоиграта „Понг“, както и компютърна мишка на Дългас Енгелбарт от 60-те години, са част от разказа за компютърната история.

„Тези компютри и видеоигри са така специални, защото са прототипи и много ранни модели, които се намират трудно. Тези предмети дойдоха при нас от хора от Силициевата долина, били там по времето, когато започва цялата тази компютърна революция“, каза Ливингстън.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply