Ловецът става плячка в „Ханибал“ от Томас Харис

След „Червения дракон“ и Мълчанието на агнетата“ историята на най-известния сериен убиец завършва в третата част от култовата поредица. 

 

Вече познавате д-р Ханибал Лектър – изискан джентълмен, проницателен психолог и…изтънчен канибал. Стивън Кинг го нарича „най-голямото литературно чудовище на нашето време“, а образът му завинаги променя трилъровия жанр.

41 години след като света за пръв път се среща с безмилостния и завладяващ злодей, на пазара излиза ново издание на „Ханибал“ – третата част от незабравимата поредица на Томас Харис, започнала с „Червения дракон“ и Мълчанието на агнетата“. 

Изминали са седем години откакто Ханибал Лектър отново е на свобода след бягството си от затвора. Седем години той живее с чужда самоличност, спокойно се наслаждава на живота си в сърцето на Ренесанса – Флоренция, и изглежда си е взел почивка от убийствата. Чудовището в него сякаш е заспало зимен сън.

Но дори изтъкнат гений като Лектър не може да се избави от миналото, което го следва по петите и заплашва да разруши идиличния живот, който си е построил. Все пак титлата за най-известен сериен убиец си носи своите последици.

Има хора, които не са забравили за него, и това далеч не са само ФБР, които всячески се опитват да проследят местоположението му. Извратен и садистичен мултимилионер, осакатен от Лектър преди години, планира да му отмъсти, като нахрани с него дива порода специално обучени чудовищни прасета. Време е за последния лов – но този път ловецът е плячката.

На помощ ще му се притече не кой да е, а неговата стара познайница агент Кларис Старлинг, чиято кариера се е сринала пред очите ѝ. Веднъж оголила душата си пред Лектър, Кларис е завинаги променена. Агнетата в нея може и да са замълчали, но думите на Лектър все така я привличат. А поривът ѝ към него е по-силен от всякога.

Всички сметки ще бъдат разчистени в нова порция от историята на гениалния канибал – такъв, какъвто не го познавате.

Томас Харис се впуска в деликатен психологически танц със съзнанието на читателите си и неусетно влиза под кожата с прецизността на хирургически скалпел. Още по-мрачен и вълнуващ, „Ханибал“ е достойният литературен завършек на най-великата трилърова поредица, разтърсила умовете на цели поколения почитатели на жанра.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply